Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Vandalismus (úvaha)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Snad každý z nás se setkal někdy s vandalismem, ať již v podobě odhozené cigarety nebo sprayem postříkané omítky. Vidět, že kdokoliv zasáhne proti vandalům je však výjimkou a takoví lidé jsou pak sice různými organizacemi vyzvedáváni a odměňováni, ale také se setkávají s názorem, že se do toho neměli plést a někdy jsou označováni dokonce za práskače.

Proč tomu tak je? V českých zemích od dob socialismu platí heslo "Nehas co tě nepálí". Tedy lidé jsou zvyklí tolerovat věci, ktreé se sice dějí v okolí, ale nazasahují do jejich soukromí. Navíc, když někdo zboří nemilovanému sousedovi, který má o dva králíky víc nebo lepší auto, plot, tak jsou ještě rádi a škodolibě takovým výtěčníkům fandí. A co případ zpěváka Hůlky, který na olomouckém náměstí trhal tulipány? V televizi z něj udělali hrdinu a naopak měststké strážníky ošklivě kritizovali, že si dovolili mistra zadržet. Zpěvák přece rval kytky, které byly majetkem obce, tedy vlastně ničí. Ale jakmile se něco stane malému českému človíčkovi, to je křiku. Jenže kvůli nevšímavosti k tomu co se děje za činy v okolí si může pan "Novák" být jistý, že, vandalům naroste hřebínek a jednou se dostanou na kobylku i tomu, co měl zavřené oči. Jako vandala si můžeme představit dlouhovlasého mladíka s marihuanovou cigaterou v ústech a brvouv ruce. Ale jím způsobená škoda je směšná ve srovnání s tím, jak ničí naše okolí pánové sedící ve správních radách velkých podniků. Takové firmy jako Gumotex, které se neštítí ničit životní prostředí jakým koliv způsobem...

V boji proti vandalům si musíme položit otázkou,proč aktivněji nezasahují příslušné orgány. Máme přece policii, městkou policii, komise veřejného pořádku.Na jednu stranu se tyto orgány neobejdou bezpomoci občanů, na druhoustranu si ale samy ulehčujísvoji práci tím, že si hrají na mrtvé brouky. Nevytáhnou paty zesvé služebny. Když si zahrajete na uvědomělého občana a po půlnoci zavoláte na policii, že banda opilců převrací popelnice nebo vytrhává čerstvě zasazené stromky, tak se jednak na linku 158 téměř nedovoláte. A když přece, tak se dočkáte odpovědi, že máme přece demokracii a každý si může dělat co se mu zlíbí. Samozřejmě, že tomu tak není a platí zákony. Jenže i v nich jsou nedostatky.

Když už je vandal chycen tak by měl být buď odsouzen, nebo alespoň pokutován.A tady je opět problém. V civilizovaných zemích musí to co poškodil také napravit nebo zaplatit či se zapojit do veřejně prospěšných prací. U nás dostane nějakou směšnou pokutu kterou z nezaměstnaného nebo studenta či vojáka stejně nikdo nedostane. Prostě vandaklové mají v České republice stále ráj a asi tomu ještě dlopho bude.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT